Forskning med data i Artrosregistret
Det nationella kvalitetsregistret Svenska Artrosregistret ger fysioterapeuter och arbetsterapeuter hittills aldrig skådade möjligheter till forskning. Ett antal master- och magisterprojekt har genomförts med data från Artrosregistret och två doktorandprojekt pågår.
Svenska Artrosregistret hette tidigare BOA-registret.
Variabellistan för registret har en egen sida
Variabelförteckning för Artrosregistret
Här kan du ladda ned dokument som visar vilka variabler som finns i Artrosregistret. Du kan välja om du vill ha variablerna i ett html-dokument eller i ett excel-dokument.
Variabelförteckning för Artrosregistret, html-dokument.
Variabelförteckning för Artrosregistret, excel-dokument.
Det första du ska göra om du vill forska på data i Artrosregistret är att ta kontakt med registret och resonera om dina planer. Sedan måste du ansöka om godkännande från en etikprövningsnämnd. Nästa steg är att ansöka om datauttaget hos Registercentrum Västra Götaland. Läs mer i Snabbguide för registerforskare nedan.
Läs om hur du ansöker om datatuttag på sidan Datauttag på Registercentrum Västra Götalands webbplats. Där finns också ansökningsblanketter.
Artrosregistrets databaser för forskning förvaras på servrar hos Göteborgs Universitet med hög krypteringsgrad. De kan bara nås via så kallad tvåfaktorsautentisering, vilken tilldelas de aktuella forskarna.
Vid förbättringsarbete krävs ingen etikansökan
Det behövs ingen etikansökan för att använda registerdata för förbättringsarbete. Vid lokalt förbättringsarbete med användande av data från endast en huvudman kan registrets kontaktpersoner ge råd och stöd.
Forskning